Natuur

 

Natuur Algemeen:

Ik beleef ‘in en met de natuur’ altijd een enorme intensiteit:

De natuur is niet meer zo vanzelfsprekend als dat het vroeger in mijn leven was. In mijn jeugdjaren heeft het zowel bewust als onbewust zo’n grote rol gespeeld dat ik daar altijd weer naar terugkeer. Die natuur heeft mij gevormd tot wat ik nu ben en als ‘een wonder’ heeft daar het tekenen ook veel mee te maken. Zoals ik nu, van wat ik nu weet en probeer te begrijpen, onder woorden probeer te brengen, is dat, wat ik dus als kind al min of meer instinctief wist.

De natuur geeft de mens rust en stilte, en keert altijd weer terug naar die eenvoud. Er zit een soort oer-waarheid die daar alleen maar te vinden is. Met de reizen naar ons geliefde ‘Noorden’ in oeroude bossen en desolate landschappen vond ik diezelfde kernwaarheid weer terug. Ik vind het soms te complex om ‘zomaar iets over de natuur’ te schrijven, dat kan heel divers zijn. En omdat ik tevens ook voor mijzelf een juiste volgorde moet hanteren. Iets dergelijks had ik ook met tekenen ondervonden!

Immers ik was geboren in de late zomer, in de vroege herfst, dus was het wel een beetje mijn jaargetijde. Voelde me altijd thuis in melancholieke sferen en tinten van deze aarde van mijn geboortegrond. Dat mooie gevoel van ‘mijn land’, ‘mijn streek’ , en waar mijn familie van oudsher vandaan kwam. Met bossen en vennen en weilanden en prachtige boerenlandschappen in de natuur zelf. Een teer gevoel omdat datzelfde land zo kwetsbaar was gebleken in de afgelopen jaren en het leek alsof het verkwanseld was. Ik vond en vind het verleden mooier, rijker en vol van charmes die we niet meer kennen en die zo gewoon hadden geleken destijds…

‘Het Groene Woud’:

Het Groene Woud werd in 2005 door de overheid uitgeroepen tot Nationaal Landschap. Een gebied van 35.000 hectare in de driehoek Eindhoven, s’Hertogenbosch en Tilburg. Het heeft een kern van 7500 hectare aan natuur bestaande uit bossen, moerassen, heide en agrarisch populierenlandschap. Dit hele natuurgebied behoorde tot de achtertuin waar ik als kind ben opgegroeid.

Scandinavië:

 

Canada en Alaska: